tiistai 14. kesäkuuta 2016

Puhetta, kulttuuria, historiaa

Vaikka on vasta tiistai, olen hieman kauhuissani siitä, että kaikkea mahdollista ei näiden päivien aikana ehdi tehdä. Ehkä tänne on siis vain tultava takaisin jossain vaiheessa...

Tänään opinnoissa keskityttiin keinoihin, joilla saada oppilaat käyttämään englannin kieltä - puhumaan ja uskaltamaan. Mukavia harjoituksia myös meille aikuisille. Ja tärkeintä on, että materiaalia saa myös paljon mukaan. Eipä noita kaikkia muutoin muistaisikaan, vaikka muistiinpanoja tehdäänkin. Täytyy sanoa, että meidän ryhmässä on ihanteellisesti ainoastaan neljä opiskelijaa. Eli siinä pääsee kyllä oikeasti itsekin puhumaan. Aina ehtii ja saa myös kysyä, jos jokin askarruttaa, tai jos muuten vain nousee kysymyksiä esille. Päivämme ovat mukavan keskustelevia.

Tänään pääsimme järjestetylle kävelyretkelle Christ Church - katedraaliin ja - yliopistoon: mielenkiintoinen kokonaisuus. Oppaamme osasi kertoa mahtavia tarinoita historiasta, ja nykypäivästäkin. En aiemmin tiennyt, että opiskelijat oikeasti asuvat näissä ikivanhoissa rakennuksissa. Osa opiskelijoista siis opiskelee, asuu, ja syö rakennuksissa, jotka on alunperin rakennettu 1500-luvulla! Opiskelijoilla on juuri nyt menossa koekausi - ei välttämättä kovin mukavaa opiskella huoneissa, kun ulkona parveilee laumoittain metelöiviä turisteja (...me oikeasti pyrimme olemaan hiljaisia...).

Ennen tätä päivää en tiennyt myöskään yhteyksistä, joita Oxfordin/Christ Church-yliopiston ja Liisa Ihmemaassa-tarinalla on keskenään. Nyt tiedän. Liisa on oikeasti oikea henkilö, joka on asunut yliopistolla, keskellä maskuliinista yhteisöä, jossa eivät silloin tytöt saaneet opiskella. Tarinan keksijä oli yliopiston matematiikan professori Charles Dodgson (taiteilijanimeltään Lewis Carroll), ja hän
otti useita aiheita tarinaansa nimenomaan tästä yliopistosta!

Eikä päivää ilman Potter-uutista!! Tässä samaisessa Christ Church-yliopistossa on kuvattu Harry
Potter ja Viisastenkivi -elokuvan kohtaus, jossa Harry ystävineen kävelee ensimmäistä kertaa  portaita sisään linnaan ja suureen ruokasaliin. Ruokasalin malli on otettu myöskin tästä yliopistosta, mutta elokuvan ruokasalikohtaukset on kuvattu studiossa. Oikea ja alkuperäinen ruokasali on pienempi kuin Tylypahkan vastaava elokuvissa.

Kuulimme myös mielenkiintoisia (ja verisiäkin) juttuja historian kuninkaista (mm. Henry VIII). Ja peräti 13 Britannian pääministereistä on opiskellut nimenomaan Christ Church Yliopistossa!

Kierroksen päätteeksi kävimme katsastamassa paikallisen pubin, jossa useat kuuluisuudet ovat (meidän lisäksemme) käyneet, mukaanlukien presidentti Clinton. Paikka on tunnettu myös siitä, että paikkaa on vaikea löytää. Pubi sijaitsee todella kapean kujan varrella, ja siinä meinaa turistilta usko loppua, ennen kuin paikalle pääsee. Paikka on kuulemma myös komisario Morse-sarjasta tuttu. Itse en ole tuota sarjaa valitettavasti katsonut. Harmi sinänsä, koska nyt olisi hyvä paikkoja sarjassa ja
todellisuudessa verrata.

"Mr. Bean", eli Rowan Atkinson, kuulemma asuu Oxfordissa. Ei ole vielä kävellyt vastaan...

Pika-pikaa ennen opastettua kierrosta kävin myös kirjaston näyttelyssä: "Shakespeare's dead" - just in case you didn't know... :-)

Mielenkiinnolla odotan, mitä huominen tuo tullessaan!

Kuva 1. Shakespeare is dead-näyttelyssä



Kuva 2. To be or not to be? THAT is the question!



Kuva 3. Kuuluisa Tylypahka-portaikko Potter-elokuvasta. Oikeasti portaat Christ Church Yliopiston saliin.



Kuva 4. Tässä ruokasali, jossa opiskelijat yhä ruokailevat. Sali toimi innoittajana ja mallina Tylypahkan ruokasaliin.



Kuva 5. Kuuluisuudet: Turf Tavern & Minna ;-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti